Politie
Foto: Christian Traets

Bij een actie van de politie in het kader van ondermijning zijn twee mannen in een pand aan de Venneveld aangehouden. Daarnaast zijn 35 pallets met materialen in beslag genomen die gebruikt kunnen worden bij de hennepteelt.

Op dinsdag 31 maart doorzochten agenten een detailhandel en een bijbehorende loods aan de Venneveld. Daarbij is een grote hoeveelheid hennepgerelateerde goederen aangetroffen en inbeslaggenomen. Het ging onder andere om flessen en jerrycans met groeimiddelen. Twee mannen zijn daarbij aangehouden. Het gaat om een 28-jarige Belg en een 28-jarige man uit Tholen. De 35 pallets moesten met meerdere vrachtwagens worden afgevoerd. De politie onderzoekt de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit. De twee verdachten zijn vastgezet.

Samen een vuist maken
Burgemeester Niederer: “Ik ben blij met de resultaten van deze zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde actie. Deze actie laat zien dat de verschillende overheidspartners samen een vuist maken tegen de ondermijnende criminaliteit in onze regio. Een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde criminaliteit.”

Wet strafbaarheidstelling voorbereidingshandelingen hennepteelt
Vanaf 1 maart 2015 is de Wet voorbereidingshandelingen illegale hennepteelt (growshops en andere facilitators) in werking getreden. De wet maakt via een wijziging in de Opiumwet alle handelingen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen strafbaar. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om growshops of de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor illegale hennepteelt. Maar het kan in specifieke gevallen ook gaan om facilitators als transport- en distributiebedrijven, verhuurders van loodsen en schuren en elektriciens, die illegale elektrische installaties aanleggen.

Ondermijning
De actie werd gecoördineerd door het Ondermijningsteam en sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Het ondermijningsteam bestaat uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst en werkt nauw samen met gemeenten, provincies, openbaar ministerie, bedrijven/instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere interventie raakt en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden.

Advertentie