Het gebeurt geregeld dat oplichters met een smoes aanbellen en geld proberen afhandig te maken. Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen dieven zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Belangrijker nog is dat u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van de babbeltruc.
Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag.
Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?
Wilt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc? Volg deze preventietips op.
- Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
- Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
- Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag altijd om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Twijfelt u? Laat dan voor u de persoon binnenlaat hem of haar ter controle bellen naar het betreffende bedrijf of de instantie.
- Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
- Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
- Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
- Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.
- Overvallen en babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
- Kent u een collectant niet? Laat hem of haar dan buiten wachten en doe de deur dicht. Haal dan pas uw portemonnee. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld). Let op: een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een afschrift van de vergunning van de gemeente of collecterende instantie bij zich te dragen.
- Wees bedacht op zielige praatjes die oplichters gebruiken om binnen te komen. Komen onbekenden ‘in nood’ aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
- Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
- Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
- Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.
- Let er op dat u niet zomaar uw achterdeur onbewaakt open laat als de (voordeur)bel gaat. Terwijl u bij de voordeur wordt afgeleid, kan een tweede persoon uw woning via de achterzijde insluipen.
- Wissel geen geld aan de deur.
- Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
- Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan de politie via het algemene toegangsnummer 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
- Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt: bel dan direct de politie via alarmnummer 112.
Hoe herken ik een babbeltruc bij een pinautomaat?
Wees altijd alert als u pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd? Dan steelt de dader de pinpas met een smoesje. Hij laat bijvoorbeeld een briefje van € 5 of € 10 vallen en tikt degene die pint op de schouder. Vervolgens weet hij het slachtoffer te overtuigen dat hij of zij geld heeft verloren. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee.
Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Vooral ouderen worden slachtoffer van deze babbeltruc. Maar het kan ook jongeren overkomen.
Hoe vergroot ik mijn veiligheid tijdens het pinnen?
Houd in situaties waarbij u uw pinpas gebruikt de volgende preventietips in gedachten:
- Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
- Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
- Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
- Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.
- Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.
Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?
Bel met 112 als de dader nog in de buurt is.
Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is.
Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?
Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas. Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken:
- Bankpas (m.u.v. ING): 0800-0313
- Bankpas ING: 058-212 6000
- MasterCard (m.u.v. ING): 030-283 5555
- MasterCard ING: 058-212 6000
- American Express card: 020-504 8666
- American Express cheques: 0800-022 0100
- Thomas Cook Card: 0800-022 8630
- Visa Card: 020-660 0611
- Diners Card: 020-654 5511
Bron: Politie