Home Regio OM eist tot 5 jaar in strafzaak over grootschalige drugshandel

OM eist tot 5 jaar in strafzaak over grootschalige drugshandel

139

SINT WILLEBRORD – In strafrechtelijk onderzoek 26Houille naar grootschalige drugshandel heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in de rechtbank Oost-Brabant 5 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest geëist tegen een 64-jarige man uit Sint Willebrord. Zijn 31-jarige medeverdachte hoorde 9 maanden gevangenisstraf met aftrek tegen zich eisen. Hij komt uit hetzelfde dorp.

Verdenkingen
De 64-jarige man wordt verdacht van het treffen van voorbereidingshandelingen voor het verkopen, telen, vervoeren en importeren van zowel hard- als softdrugs en overtreding van de wet wapens en munitie. Het OM verdenkt de medeverdachte van het verwerken van softdrugs.

Start onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek 26Houille is op 16 oktober 2020 gestart. Dat was een dag nadat de rechter-commissaris in Rotterdam toestemming verleende om – vanuit het hackonderzoek 26Lemont – EncroChat-gesprekken van de cryptofoon van de hoofdverdachte te verstrekken aan het onderzoeksteam van 26Houille. Dat team is van de Landelijke Eenheid van de politie en werkt onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch.

EncroChat
In 26Houille speelt versleutelde communicatie door verdachten, met cryptotelefoons van de communicatiedienst EncroChat, een essentiële rol. Voor het OM staat als een paal boven water dat de hoofdverdachte zijn cryptofoon gebruikte om te communiceren over drugshandel en daarover afspraken maakte met zijn contactpersonen. Uit zijn Encrogesprekken, die de politie onderschepte, blijkt dat hij maandenlang bezig is geweest met vooral handel in drugs. Verdachte was daarin heel allround, volgens de officier van justitie: “Softdrugs, ice, chemicaliën. Hij was van alle markten thuis. Het gaat hier om grootschalige, professionele internationale drugshandel.”

Uit diverse Encroberichten is gebleken dat verdachte beschikt over een netwerk dat in staat is om cocaïne naar de haven van Antwerpen te vervoeren, van waaruit het naar Nederland gesmokkeld zal worden.

Volgens het OM is bovendien komen vast te staan dat hij als tussenhandelaar onvergund over de transactie voor de aankoop, verkoop, levering van wapens en munitie heeft onderhandeld.

Hoewel de verwijten aan het adres van verdachte, op basis van de Encroberichten, liggen in de sfeer van voorbereidingshandelingen voor drugshandel, vermoedt het OM dat hij ook daadwerkelijk hard- en softdrugs heeft verhandeld danwel geïmporteerd. De officier van justitie benadrukte vandaag ter zitting het winstbejag van de verdachte: “Met tig contactpersonen enkel voorbereidingen voor drugshandel treffen, levert geen geld op. Uit de chats blijkt duidelijk dat verdachte erg gefocust was op het verdienen van geld. Het ligt voor de hand dat hij daadwerkelijk drugs heeft verkocht of binnen het grondgebied heeft gebracht.”

Uit Encroberichten is gebleken dat de medeverdachte prominent bezig was met het verwerken van hasj.

Jachtgeweer en honderden joints
Op 26 januari 2021 is het huis van de hoofdverdachte doorzocht, waar ook de medeverdachte verbleef. Hij is aangehouden op verdenking van het verwerken van softdrugs. De politie heeft beslag gelegd op onder meer een jachtgeweer dat zonder vergunning aanwezig was, ruim 700 joints en notitieblaadjes. Op die notitieblaadjes stonden aantekeningen over onder andere MDMA, ketamine en GBL en over winsten en hoeveelheden.

Hardleers
Het OM rekent het beide verdachten zwaar aan dat zij niets geleerd hebben van eerdere veroordelingen en noemt beiden “zeer hardleers”.

In strafrechtelijk onderzoek 26 Milan, waarvoor de hoofdverdachte in 2019 is veroordeeld, bleek dat hij een hoeveelheid cocaïne regelde voor –in zijn beleving- kopers uit Engeland. Dat deze kopers undercover agenten waren doet voor het OM niet af aan de rol die hij toen had. En die rol heeft hij voortgezet waardoor hij nu opnieuw terechtstaat. Notabene tijdens de schorsing door het Hof in afwachting van de behandeling ter zitting van een andere strafzaak tegen hem.

Ook voor de medeverdachte geldt dat zijn eerdere veroordelingen hem er niet van hebben weerhouden om actief te blijven in de drugswereld. Op 7 november 2017 is hij in een professionele hennepkwekerij in België aangehouden. Hij is vervolgens voor deze kwekerij en voor een aantal andere in januari 2021 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. In 2020 is hij weer volop bezig geweest met drugszaken, zo is gebleken in 26Houille.

Uitspraak
De strafzaak tegen beide verdachten wordt voorgezet met het pleidooi van de verdediging.

De rechtbank doet naar verwachting over 14 dagen uitspraak.

Advertentie