Onderzoek naar internetoplichting levert vier verdachten op
Foto: Pixabay

ROOSENDAAL / BERGEN OP ZOOM – Financiële rechercheurs van district De Markiezaten en agenten van de politieteams Bergen op Zoom en Roosendaal hebben de afgelopen tijd samen zaken opgepakt waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats. Drie onderzoeken hebben inmiddels geleid naar vier verdachten.

Twee verdachten zijn, gisteren, donderdag 13 juni, op hun woonadres aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Eén verdachte is op 1 april jl. aangehouden en verhoord. De vierde verdachte is uitgenodigd om een verklaring af te komen leggen. Deze man heeft zich nog niet gemeld en staat inmiddels gesignaleerd in het politiesysteem.

In deze onderzoeken was er sprake van meerdere benadeelden die aangiften hadden gedaan tegen de verdachten. In totaal ging het om 42 mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vorm van oplichting. In de onderzoeken zijn agenten ook tegen gekomen dat er meerdere keren voor eenzelfde bedrag wordt opgelicht. Soms heeft de politie bij één verdachte een aantal oplichtingszaken wel een aangifte maar zien ze diezelfde bedragen met eenzelfde omschrijving ook terug bij andere, voor de politie onbekend gebleven, slachtoffers die geen aangifte hebben gedaan.

LMIO
De aangiftes van oplichting via Marktplaats zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). LMIO verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van aan- en verkoopfraude via online advertentiesites (zoals Marktplaats.nl, Speurders.nl), malafide webwinkels en social media (zoals Facebook, Instagram). De verdachten lichtten mensen op door spullen te koop aan te bieden, maar die spullen na betaling nooit te leveren. De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land. De verdachten zijn allemaal woonachtig in het politiedistrict De Markiezaten:

  • Een 18-jarige man uit Nieuw-Vossemeer, hij wordt verdacht van 14 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 100 euro tot 456 euro, totale buit van bijna 2796 euro. Hij is in april van dit jaar aangehouden en verhoord. De politie heeft een dossier opgemaakt en de officier van justitie gaat beslissen wat zij met de zaak gaat doen.
  • Twee verdachten uit Roosendaal, worden verdacht van 14 oplichtingszaken voor bedragen tussen 110 euro en 256,50 euro, totale buit bedraagt ruim 2123 euro. De verdachten zijn donderdag 13 juni aangehouden en verhoord. Na het verhoor zijn zij in vrijheid gesteld.
  • Een man uit Bergen op Zoom, hij wordt verdacht van 14 oplichtingszaken voor bedragen variërend van 50 euro tot 487 euro, totale buit is ruim 2800 euro. Hij moet zich nog komen melden voor het afleggen van een verklaring. Hij staat gesignaleerd als verdachte.