Home Nieuws Misdaad Preventie tegen ondermijnende criminaliteit in buitengebied

Preventie tegen ondermijnende criminaliteit in buitengebied

238

ROOSENDAAL – Burgemeester Niederer lanceert aanvullende maatregelen in de strijd tegen (drugsgerelateerde) ondermijnende criminaliteit, specifiek voor het buitengebied.

Het komt namelijk steeds vaker voor dat criminelen hun heil zoeken op rustige, afgelegen plekken. Ze trachten op die manier aan het zicht van de overheid en aan sociale controle te ontkomen. Dat is een landelijke tendens. Hennepteelt in stallen of loodsen en het dumpen van drugsafval in ongebruikte gierkelders zijn zomaar een paar recente voorbeelden. Toezichthouders gaan uit voorzorg in gesprek met bewoners van het buitengebied om ze te wijzen op de risico’s van dit soort ondermijnende criminaliteit.

Gevaar en schade
Criminelen huren onder valse voorwendselen panden en gaan er hennep telen of xtc maken. De betrokken verhuurder manoeuvreert zichzelf daarmee in een lastig parket. Los van de gevaarlijke situaties die ontstaan, kan het de verhuurder ook schade opleveren, zoals doorgebroken muren, water- en brandschade, kosten van illegaal afgetapte elektriciteit en opruimkosten van gedumpt drugsafval.

Bewustwording
Bewoners en ondernemers in het buitengebied krijgen binnenkort bezoek van gemeentelijke toezichthouders. Doel van deze bezoeken is inwoners van het buitengebied alerter en weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Tijdens het bezoek krijgt de betrokkene voorlichting over hoe misbruik is te voorkomen. Daarnaast leert men ook om signalen te herkennen. Er wordt een map uitgereikt met verdere informatie zoals o.a. een zogenaamde xtc-geurkaart. Naast het feit dat er door een informeel gesprek meer bewustwording wordt gecreëerd bij inwoners, kan het de gemeente en de politie ook belangrijke aanvullende informatie opleveren.

Vervolgstrategie
De gemeente Roosendaal heeft in aanloop naar deze actie de samenwerking gezocht met partners die voor dit onderwerp actief zijn in het buitengebied, zoals de zuidelijke land- en tuinbouworganisatie (ZLTO), de omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB), buurtpreventie en de politie. Er zijn tot nu toe geen concrete signalen van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied rond Roosendaal. Gezien landelijke ontwikkelingen wil dat niet zeggen dat er geen sprake is van ondermijnende activiteiten. De preventiegesprekken starten in september. In januari 2018 wordt het project geëvalueerd en de vervolgstrategie bepaald.

AdvertentieBanner 123Fotolijsten