Home Nieuws Jongens (15, 16 en 16 ) met nepvuurwapens aangehouden in Roosendaal

Jongens (15, 16 en 16 ) met nepvuurwapens aangehouden in Roosendaal

405

Een melder belde op vrijdag 15 juli rond 16.00 uur met de politiemeldkamer, omdat een groep jongeren met pistolen speelde. Drie jongens werden aangehouden voor het bezitten van wat uiteindelijk nepvuurwapens bleken te zijn.

Agenten reden naar een speeltuintje langs het Molenbeekpad. Daar zagen ze een groep van acht jongens staan. Een van hen had een wapen in zijn hand. Omdat agenten bij dit soort meldingen uitgaan van echte wapens, riepen zij naar de jongens dat ze moesten gaan liggen. Zij deden dit. De agenten hebben zelf niet hun wapens getrokken. Nadat twee wapens waren afgenomen en bekeken, bleken het nepvuurwapens te zijn die erg op echte wapens leken. Deze zijn in beslag genomen. De agenten hebben drie van de acht jongens aangehouden voor de wet Wapens en Munitie (15, 16 en 16 ). Twee van hen werden aangehouden voor de wet ID (15 en 14). Deze vijf jongeren zijn allen doorgestuurd naar HALT.

Nepvuurwapens
Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. Maar ook aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. Of ‘wapens’ die onderdeel uitmaken van een spelcomputer. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben.

Air-softwapens zijn imitatiewapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden.
De meeste air-softwapens lijken op bestaande vuurwapens.

Nepvuurwapens worden door Nederlanders vaak gekocht in Zuid-Europese landen zoals Spanje. Ze zijn daar gewoon in de winkel te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Daarom wordt er door de Koninklijke Marechaussee en de douane op vliegvelden streng gecontroleerd op deze wapens. Wie zo’n ‘nepper’ in zijn of haar bezit heeft, krijgt direct een proces-verbaal. De boete kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Iedereen met een nepwapen is strafbaar; ook jongeren worden strafrechtelijk vervolgd.

Advertentie