ROOSENDAAL – Op dinsdagavond 4 april 2017 vond een handhavingscontrole plaats op de huisvesting van arbeidsmigranten. De actie werd uitgevoerd door de politie en medewerkers van de gemeente Roosendaal. Tijdens deze integrale controle stonden voor de gemeente de kwaliteit, de brandveiligheid en rechtmatigheid van de huisvesting centraal. Voor de politie ging het tijdens de controle vooral om toezicht op de identiteitspapieren en de verblijfstitel.
Brandgevaar
Het pand in de Molenstraat is een kamerverhuurpand waar veel arbeidsmigranten worden gehuisvest. Tijdens de controle werden acht kamers in het bewuste pand bezocht, waarbij twaalf personen werden aangetroffen. Eén van de aanwezigen werd gezocht door de politie. Verder was er een zesjarige Bulgaars jongetje aanwezig, dat niet naar school bleek te gaan. Hiervoor is de leerplichtambtenaar ingeschakeld. De bouwinspecteur heeft enkele overtredingen geconstateerd op het gebied van de brandveiligheid en het Bouwbesluit. Hierover wordt de eigenaar van het pand aangeschreven met de opdracht om herstel maatregelen te nemen. Van de twaalf aangetroffen bewoners stonden er slechts vier geregistreerd in de Basis Registratie Personen van de gemeente Roosendaal. Degenen die niet ingeschreven stonden, moeten zich alsnog laten inschrijven. Er werd ook gekeken of de aanwezige personen beschikten over geldige identiteitspapieren en of zij legaal in ons land verblijven. Daarbij zijn geen onregelmatigheden aangetroffen.
Reactie burgemeester
Burgemeester Jacques Niederer: “Onze gemeenteraad vroeg in 2016 om extra zorg voor goede en vooral veilige huisvesting van arbeidsmigranten. We houden daarom meer handhavingscontroles, waarbij we steeds nauw samenwerken met de politie, de Belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut Werknemers-verzekeringen en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij deze acties staan veiligheid en gezondheid centraal.”
Uitbuiting arbeidsmigranten
Deze gezamenlijke actie is onderdeel van een project dat in West-Brabant in 2017 wordt uitgevoerd. De coördinatie ligt bij het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van VNG. In 8 gemeenten vinden er van maart tot en met december extra controles plaats, waarbij samengewerkt wordt door gemeenten, politie, Belastingdienst, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De gemeenten vinden vooral de (brand)veiligheid voor de bewoners zeer belangrijk. Nog te vaak wordt er vastgesteld dat arbeidsmigranten slapen en verblijven op locaties waar de risico’s voor hen erg groot zijn. Vaak zelfs zonder dat ze daar zelf erg in hebben. Soms gaat het daarbij om brandonveilige constructies maar soms wonen er ook te veel mensen in een te kleine woonruimte. Dit kan bij brand weer tot extra grote problemen leiden. Extra aandacht wordt ook besteed aan de aanwezigheid van minderjarige kinderen en de omstandigheden waaronder zij verblijven.
De samenwerkende partijen vinden het daarnaast belangrijk om door samenwerking gegevens en feiten boven tafel te krijgen die te maken hebben met fraude, huisjesmelkerij en uitbuiting van arbeidsmigranten. Te vaak nog blijkt dat de arbeidsmigranten niet de financiën krijgen waar ze recht op hebben en daarnaast absurde bedragen moeten betalen voor zaken die hen verplicht, vanuit de werkgever of het uitzendbureau, worden opgelegd. Door de samenwerking is het mogelijk om deze problematiek integraal te beoordelen.