Uit politiecijfers blijkt dat tussen oktober en april zo’n 50% meer woninginbraken en overvallen worden gepleegd. Deze misdrijven hebben een grote impact op mensen. Daarom start de politie het project ‘Donkere Dagen Offensief’.
Het Donkere Dagen Offensief is erop gericht om woninginbraken, overvallen op bedrijven en woningen en ook straatroven te voorkomen. Tussen oktober en april onderneemt de politie meer actie daarop. Onder andere surveilleert zij dan vaker in de buurt, organiseert acties om deze misdrijven te voorkomen en houdt gesprekken met geregistreerde veelplegers. Ook gaat het erom u als inwoner alert te maken op verdachte situaties.
Actief samenwerken
Korpschef Gerard Bouman: ‘In de afgelopen jaren zien wij dat bijvoorbeeld woninginbraken en overvallen toenemen, zodra de dagen korter worden en het aantal ‘donkere’ uren toeneemt. Zulke criminaliteit heeft veel impact op slachtoffers. Als politie pakken wij hierin onze rol, zoals de maatschappij van ons verwacht en mag verwachten. Maar de politie kan het natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij steeds actiever samen met onder meer burgers en bedrijfsleven en stimuleren wij initiatieven zoals Burgernet. Burgers kunnen en willen zelf immers daadwerkelijk betrokken zijn bij de veiligheid en leefbaarheid van hun woon- en werkomgeving. Prima, want dit is ieders verantwoordelijkheid. Met de politie als betrouwbare partner, want paraat staan voor veiligheid is ons vak. Waakzaam en dienstbaar. Voor, met en te midden van de samenleving.’
Buurtpreventie
Dat het belangrijk is dat inwoners de politie meehelpen, blijkt uit acties die in het Brabantse Roosendaal worden gehouden. Daar zijn, in samenwerking met de gemeente, twintig buurtpreventieteams gevormd, bestaande uit in totaal zo’n driehonderd inwoners. Deze teams surveilleren in de wijk en op advies van de politie vooral op plekken waar veel wordt ingebroken. Wijkagent Dré van Roomen (Kroeven) is een van de initiatiefnemers. Hij vertelt: ‘Sinds we daar surveilleren, neemt het aantal inbraken sterk af. De komende tijd gaan we mensen, die regelmatig door de wijken lopen, mobiliseren en alert maken, zoals postbodes en hondenbezitters. En het mooie is…doordat zoveel bewoners betrokken zijn, gaan ze minder op elkaar letten en meer op elkaar passen.’
Help ook mee!
Ook u kunt helpen uw buurt veilig te maken en te houden. Omdat u uw omgeving en de bewoners kent, herkent u verdachte situaties sneller. Ziet u iets verdachts, bel dan altijd 112. Noteer kenteken en signalement en geef deze door aan de politie.