Burgemeester Niederer gaat horecagelegenheid Liberté Lounge aan de Sint Josephstraat in Roosendaal voor drie jaar sluiten. Dat gebeurt per 17 december. Directe aanleiding zijn de daar aangetroffen hoeveelheden hard- en softdrugs.

Zakje XTC
Tijdens een integrale controle in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 november vonden politie en inspecteurs van het gemeentelijk team Veiligheid, Toezicht & Handhaving in Liberté Lounge een zakje met 64 XTC-pillen, 5,49 gram hennep en 0,03 gram cocaïne. Het gaat om een overtreding van de Opiumwet.

Burgemeester Jacques Niederer: “We treden als één overheid op: politie, openbaar ministerie, Belastingdienst en gemeente. Horecaondernemers moeten weten dat we dit soort praktijken in onze gemeente niet tolereren.”

Drugsbeleid
De Opiumwet bepaalt dat het verboden is om middelen zoals bedoeld in artikel 2 (harddrugs) en 3 (softdrugs) van de Opiumwet te telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, af te leveren, verstrekken of vervoeren, dan wel aanwezig te hebben of te vervaardigen.

Artikel 13b van de Opiumwet biedt burgemeesters de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden als sprake is van een overtreding van dit verbod. In de Roosendaalse Nota Cannabisbeleid 2009 (in 2011 gewijzigd vastgesteld) staat omschreven hoe de burgemeester deze bevoegdheid mag gebruiken.

Wie de overtreding in het horecabedrijf heeft begaan – eigenaar, huurder, bewoner of een derde – is overigens niet van belang.

Advertentie