Horecazaak in Roosendaal voor de derde keer doelwit
Foto: Christian Traets

ROOSENDAAL – Burgemeester Han van Midden sluit per direct het restaurant aan de Rembrandtgalerij, waar afgelopen weekend een explosief ontplofte en brand ontstond. Hij nam dit besluit vanwege het ernstige gevaar voor de openbare orde. De maatregel is gericht op de veiligheid van omwonenden en de in de nabijheid gelegen bedrijven.

Politie spreekt over aanslag
Op zondag 6 februari 2022, omstreeks 06.40 uur, gooiden twee nog onbekende daders zwaar vuurwerk door een ruit aan de voorzijde van een horecazaak aan de Rembrandtgalerij. Er ontstonden daardoor een explosie en brand. Door de drukgolf werd de voorruit er volledig uitgeblazen, ook het kozijn aan de achterzijde van het pand raakte ontwricht. De brandweer bluste de brand. Hetzelfde restaurant is twee keer eerder, in januari dit jaar, het doelwit geweest van een ‘aanslag’ met vuurwerk.

Sluiting
De zaak gaat per direct voor de duur van twee maanden op slot. De besluitvorming vond plaats in nauw overleg met de officier van justitie en de politie. De serie incidenten hebben de openbare orde en het veiligheidsgevoel in de omgeving van het restaurant ernstig aangetast. Het risico op herhaling en het ernstige gevaar dat daarmee gemoeid is, leidde tot deze bestuurlijke maatregel.

De Algemene Plaatselijk Verordening (APV) biedt de burgemeester de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden om de openbare orde te herstellen en om herhaling te voorkomen. Daarbij kan een pand voor bepaalde tijd gesloten worden om de rust in een wijk of buurt te laten terugkeren. Het is overigens geen strafmaatregel tegen de eigenaar van het restaurant.

Reactie burgemeester
Burgemeester Han van Midden zegt in een reactie:
“Ik begrijp heel goed dat het voor een ondernemer een ernstige zaak is als zijn bedrijf gesloten wordt. Zeker in een tijd waar ook nog corona-maatregelen gelden. Het gaat mij echt om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de omwonenden en andere ondernemers aan de Rembrandtgalerij. We zien in een korte tijd een oplopende escalatie van de gebeurtenissen. Ik ben in afwachting van het politieonderzoek. Op basis daarvan beslis ik of er aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Advertentie
Vorig artikelAanslag op horecagelegenheid in Roosendaal: wie herkent deze dader (video)
Volgend artikelGewelddadige overvallers stompen vrouw in Bergen op Zoom