De 47-jarige heer I. uit Roosendaal mag zich de komende drie maanden per direct niet meer in het Emile van Loonpark vertonen, omdat hij daar stelselmatig de openbare orde verstoort. Dat heeft burgemeester Niederer besloten.

Bekende lastpost
De man is een bekende van politie, Openbaar Ministerie en gemeente en komt stelselmatig met de politie in aanraking. De afgelopen jaren beging hij overtredingen die hem vier gebiedsverboden voor het Roosendaalse centrum opleverden, variërend van twee weken tot negen maanden. Verder heeft hij overtredingen op zijn naam staan die uiteenlopen van alcohol drinken op plaatsen waar dat niet mag, tot het verstoren van de openbare orde en het overtreden van het opgelegde gebiedsverbod.

Gebiedskaart
Burgemeester Niederer: “Van dit soort raddraaiers hebben we als samenleving last. Hij overtreedt de regels en weet maar al te goed dat die ook voor hem bedoeld zijn. Dat tolereren we niet, dus treden we op. Hij heeft een gebiedskaart gekregen met daarop aangeduid waar we hem níet willen zien. We houden hem nauwlettend in de gaten.”

Beleid
Op basis van het APV-gebiedsverbod mag een burgemeester voor de duur van veertien dagen een gebiedsverbod opleggen. Daarnaast kunnen burgemeester en officier van justitie gebruikmaken van de Wet Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Mbveo). Met deze in de volksmond ook wel genoemde Voetbalwet hebben zij extra bevoegdheden om in te grijpen bij voetbalvandalisme en ernstige overlast. Hierdoor kunnen ze voetbalvandalen strenger aanpakken als die bij voetbalwedstrijden stelselmatig de orde verstoren. Verder kunnen ze sneller ingrijpen als raddraaiers buurtbewoners regelmatig treiteren, zich hinderlijk gedragen of de boel vernielen. En ook als ze slachtoffers of getuigen van strafbare feiten intimideren. De wet biedt de mogelijkheid het gebiedsverbod maximaal driemaal te verlengen voor de duur van drie maanden.

Advertentie