Logo Gemeente Roosendaal

Het Actieplan Integrale Veiligheid 2017 koerst ook volgend jaar op een veilig en leefbaar Roosendaal. Samenwerking is nodig, samenwerking loont. Inwoners, ondernemers, bezoekers, maatschappelijke organisaties en professionals trekken daarom samen op.

Algemeen veiligheidsbeeld
Over de brede linie blijft in Roosendaal sprake van een afname van het aantal misdrijven/incidenten. Dat blijkt uit het Actieplan Integrale Veiligheid 2017, Veiligheid, uw en onze zorg! Basis voor dit veiligheidsbeeld zijn de politiecijfers  2016 (tot en met 31 oktober) en die uit de Bewonersenquête 2015.

Aanpak drugsoverlast: drugssquad
De doelstellingen blijven ambitieus. Ketenpartners willen in 2017 toewerken naar een rapportcijfer voor het  ‘gevoel van veiligheid in de buurt’ van een 7,4 tegen een 7,2 in 2015.

Aandachtspunt is om de ervaren drugsoverlast verder te verminderen. Roosendaal gaat daarom met een drugssquad werken. Dit is een vliegende brigade die zich richt op de overlast door drugshandel op straat, overlast vanwege verkooppunten van drugs in woningen en lokalen en de productie van hard- en softdrugs. Het gaat in alle gevallen om maatwerk. De aanpak is multidisciplinair en multimediaal. Daarvan is het meeste effect te verwachten.

Maatwerk woninginbraken, overvallen en straatroof
2016 laat een gunstiger beeld van aangiften woninginbraken zien dan het jaar ervoor. In 2017 zetten gemeente, politie en het openbaar ministerie hun gezamenlijke aanpak daarom voort. Dit doen ze in samenwerking met burgers die een eigen verantwoordelijkheid houden om hun woning zo goed mogelijk te beveiligen.

Voortzetting aanpak criminaliteit
De integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit wordt voortgezet. Ook hier vormt een structurele samenwerking tussen gemeente, provincie, politie, openbaar ministerie, belastingdienst en bijzondere opsporingsdiensten de basis. De aanpak van georganiseerde misdaad vraagt immers om een georganiseerde overheid en een integrale aanpak.

Actieplan Integrale Veiligheid
Het Actieplan Integrale Veiligheid verschijnt jaarlijks. Hierin laat de gemeente zien hoe en met welke partners zij aan (het gevoel van) de veiligheid van Roosendaal werkt. Het beïnvloeden van de criminaliteit, overlast en veiligheidsbeleving vraagt om een brede inzet. De focus ligt niet alleen op zichtbare, herkenbare en aanspreekbare wijkagenten en strikte handhaving, maar ook op preventie, participatie en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

Advertentie