Wegens overlast van hangjongeren en daklozen in het Emile van Loonpark, hielden de politie en de gemeente afgelopen avond en nacht een controleactie.

Vandalisme en vervuiling in het Emile van Loonpark zijn al jaren een doorn in het oog van bezoekers en omwonenden. Bijvoorbeeld graffiti op zitbanken, vernielingen, het achterlaten van lege blikjes bier, sigarettenpeuken, frietzakken en fast food verpakkingen. Verder is er sprake van publiekelijk overmatig alcohol- en drugsgebruik, geluidsoverlast, overnachting in het park en het intimideren van passanten.

Burgemeester Jacques Niederer nam in juni 2012 al maatregelen en maakte het park ’s avonds en ’s nachts verboden toegang van 24.00 uur tot 06.00 uur. De daklozen, hangjongens en –meisjes en verslaafden van diverse nationaliteiten en leeftijden hangen echter ook in de onderdoorgang bij Parrotia of zitten op een muurtje bij bibliotheek VANnU.

De overlast werd onlangs opnieuw aangekaart door omwonenden en door het Bewonersplatform Centrum. Daarom worden nu aanvullende handhavingsmaatregelen genomen. De controleactie werd gisterenavond en vannacht uitgevoerd door de politie in samenwerking met inspecteurs van het gemeentelijk team Veiligheid, Toezicht en Handhaving. Er werden acht processen-verbaal uitgeschreven en twee tieners kregen een HALT-verwijzing. Overigens schreef de politie de laatste twee weken al veertien processen-verbaal uit. Jeugdhulpverleningsorganisatie JUZT, de gemeente en verslavingszorg Novadic Kentron zorgen nu verder voor persoonsgerichte zorg en begeleiding naar al dan niet tijdelijk onderdak, werk of scholing.

Burgemeester Jacques Niederer: “Ik verwacht met deze en nog volgende controles, naast intensieve persoonsgerichte zorg en begeleiding, de overlast van hangjongeren en daklozen in en rond het Emile van Loonpark verder effectief te kunnen terugdringen. Daarnaast gaan we de ouders van de jongens en meisjes aanspreken op het gedrag van hun kinderen en hen wijzen op de dreigende gevaren van ontsporing door criminaliteit en verslaving. Als de overlast voldoende is geminimaliseerd, kan hopelijk in dit deel van het centrum een buurtpreventieteam worden geformeerd.

Advertentie