De politie ziet met het korter worden van de dagen de woninginbraken toenemen. In de maand november sloegen inbrekers al 36 keer toe.

Een inbraak is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. De aanpak van inbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Wij doen er alles aan om deze inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Op www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart kunt u zien of er in uw wijk recent een woninginbraak plaatsvond.

Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Zelf iets doen
Als u zelf preventiemaatregelen treft, heeft u tot 90% minder kans op een woninginbraak. Het gebruik van verlichting, zowel binnen als bij de deuren die toegang geven tot de woning, helpt ook. Het advies is om tijdschakelaars op uw verlichting te zetten. Zorg dat de verlichting aan- en uitgaat op wisselende tijdstippen en in wisselende vertrekken. Ook goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Laat geen ramen en (achter)deuren open, ook niet als u maar even weg bent. Op politie.nl onderwerp ‘Woninginbraak en www.politiekeurmerk.nl vindt u meer preventietips. Ook vindt u hier andere methodes die inbrekers vaak gebruiken om in te breken en hoe u zich hiertegen kunt beschermen.

Buurtpreventie
Naast het treffen van maatregelen aan uw woning kunt u ook samen met uw buren de handen ineen slaan. Is er al een buurtpreventieteam, meldt u zich dan daarbij aan of start zelf een team in uw buurt. U kunt zich ook aansluiten bij een WhatsApp alertgroep in uw wijk.