Phising scam
Afbeelding: Pixabay

NEDERLAND – Cybercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit op mensen om te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

De politie ziet dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze berichten gelijk te verwijderen.

Malware
Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops
Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die corona-gerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops.

Babbeltrucs
Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

Tips
Lees hier meer informatie:

  • Bekijk hier de volledige themapagina over phishing
  • Lees hier meer over wat u kunt doen om babbeltrucs te voorkomen.

Aangifte doen
Ben je slachtoffer geworden van online oplichting, phishing of een babbeltruc, doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. Bel 0900 8844 om hiervoor een afspraak te maken.

Advertentie