De politie en de gemeente Roosendaal zetten in het Emile van Loonpark sinds een aantal weken diverse extra maatregelen in. Niet alleen om overlast van hangjongeren en daklozen tegen te gaan, maar ook om deze mensen te helpen bij hun problemen en weer grip te krijgen op hun leven.
Onder een vergrootglas
Het Emile van Loonpark ligt onder een vergrootglas. De politie surveilleert er vrijwel voortdurend om er op toe te zien dat mogelijke overlastgevers zich gedeisd houden. Wie zich schuldig maakt aan vandalisme, overlast of vervuiling kan rekenen op een proces-verbaal of zelfs een gebiedsverbod. Dat overkwam vorige week één persoon. De burgemeester heeft deze persoon inmiddels bericht dat de burgemeester voornemens is hem de toegang tot het Emile van Loonpark voor de duur van drie maanden te ontzeggen.
Hulp voor probleemjongeren
Maar het surveilleren en straffen is slechts één kant van het verhaal. Aan de andere kant lopen er ook regelmatig straathoekwerkers van jeugdhulporganisatie JUZT en verslavingszorg Novadic Kentron in het park rond. Zij regelen persoonsgerichte zorg en begeleiding naar onderdak, werk of scholing voor probleemjongeren die willen werken aan een betere toekomst voor zichzelf. Bovendien voert de gemeente gesprekken met de ouders van de hangjongeren over het gedrag van hun kinderen en de gevaren die op de loer liggen (zoals gebruik van drugs en alcohol).
Evaluatiebijeenkomst
Op 11 maart 2014 evalueren omwonenden, het bewonersplatform Centrum en de diverse professionele organisaties (gemeente, politie, JUZT en Novadic Kentron) de aanpak. Tijdens deze bijeenkomst wordt bovendien plenair besproken wat er nodig is om het park ook in de toekomst overlastvrij te houden.
Buurtpreventieteam
Een van de manieren om het park vrij van overlast te houden is de inzet van een buurtpreventieteam. In andere Roosendaalse wijken en dorpen hebben deze teams hun toegevoegde waarde al bewezen. Op dinsdag 1 april 2014 wordt een informatieavond georganiseerd over het opstarten van een buurtpreventieteam voor dit deel van het centrum. De details hierover maakt de gemeente binnenkort bekend.
Burgemeester Jacques Niederer: “Het voorkomen van overlast door jongeren en daklozen in het Emile van Loonpark is een duidelijke taak voor professionals. In samenwerking met die professionals kan een buurtpreventieteam uitstekend helpen om het park en de nabije omgeving ook vrij van overlast te houden. Ik hoop dan ook dat veel omwonenden zich hiervoor willen inzetten en nodig iedereen die in de omgeving van het Emile van Loonpark woont uit om op 1 april naar de bijeenkomst te komen. ”