Home Nieuws ‘Veiligheid verantwoordelijkheid van heel Roosendaal’

‘Veiligheid verantwoordelijkheid van heel Roosendaal’

128

Inwoners van Roosendaal geven dit jaar gemiddeld een 7,2 voor het gevoel van veiligheid in hun eigen buurt. Dat is hoger dan de 7 die ze in 2013 gaven. Werken aan veiligheid blijft een opgave voor overheid, burgers, ondernemers en instellingen samen. Dat is de kern van de veiligheidsaanpak die in het Actieplan Integrale Veiligheid wordt toegelicht.

Actieplan Integrale Veiligheid
Het Actieplan Integrale Veiligheid wordt jaarlijks opgesteld en laat zien hoe en met welke partners de gemeente Roosendaal aan (het gevoel van) de veiligheid van Roosendaal werkt. Het beïnvloeden van de criminaliteit en overlast en van de veiligheidsbeleving vragen om een brede inzet. De focus mag niet alleen liggen op zichtbare, herkenbare en aanspreekbare wijkagenten en strikte handhaving. De focus moet ook liggen op preventie, participatie en het dragen van eigen verantwoordelijkheid.

Maatwerk woninginbraken, overvallen en straatroof
De eerste maanden van dit jaar waren er relatief veel woninginbraken. Gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zijn een initiatief gestart om woninginbraken, overvallen en straatroof via maatwerk te bestrijden. Daarnaast houden burgers een eigen verantwoordelijkheid om hun woning zo goed mogelijk te beveiligen.

Alcohol aan jongeren
De gemeente gaat strikter handhaven op de naleving van het verstrekken van alcohol aan jongeren (“18-minners”). Uit regionaal onderzoek blijkt dat Roosendaal een gemiddeld nalevingspercentage van 14% heeft. Landelijk ligt dit op 22% en in West-Brabant op 19%. Plaatsen waar jongeren aan alcohol komen, zijn cafetaria’s, sportkantines, horecagelegenheden, slijterijen en supermarkten

Problematische (jeugd)groepen
Het aantal problematische (jeugd)groepen is dit jaar in aantal gelijk gebleven, maar in samenstelling veranderd. Criminele (jeugd)groepen zijn er, net als vorig jaar, niet in Roosendaal. Het aantal overlastgevende groepen is van drie naar twee gezakt. Hinderlijke groepen zijn er nu twee in Roosendaal, tegen één groep vorig jaar. De aanpak gebeurt via persoonsgerichte, groepsgerichte en gebiedsgerichte interventies. Soms preventief, soms repressief.

Burgers en brand
Burgers en bedrijven worden door de brandweer meer betrokken bij het voorkomen van brand. Bijvoorbeeld via trainingen aan buurtpreventisten en door voorlichting in het basisonderwijs. Voorlichting ná een brand (aan bewoners/ondernemers in de directe omgeving) vindt plaats om informatie te delen over de risico’s van brand, het voorkomen van brand en wat je bij brand moet doen.

Versterking aanpak criminaliteit
De integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit wordt voortgezet en versterkt. Hierin trekken gemeente, provincie, politie, openbaar ministerie, belastingdienst en bijzondere opsporingsdiensten voortdurend met elkaar op.
Ondermijnende criminaliteit bestaat uit alle vormen van misdaad die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze samenleving, zoals cybercrime, mensenhandel, wapenhandel, drugshandel en drugsproductie. Bij ondermijnende criminaliteit is vaak sprake van verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld. Ondermijnende criminaliteit is niet altijd zichtbaar, maar heeft wel zichtbare gevolgen voor de Nederlandse burger. Verloedering op straat, verwaarlozing van panden, mensenhandel, drugshandel en afpersing leiden tot problemen in de maatschappij.
De aanpak van georganiseerde misdaad vraagt om een georganiseerde overheid en een integrale aanpak.

Advertentie