Wees voorbereid op cybercriminaliteit: doe de gratis Cyberchallenge!

ROOSENDAAL – Van 10 t/m 16 oktober 2022 staat Nederland in het teken van veiligheid tijdens de Week van de Veiligheid. Ook in Roosendaal geeft de gemeente jaarlijks tijdens deze week extra aandacht aan veiligheid. Dit jaar heeft de Week van de Veiligheid het thema: cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

Onzichtbare crisis
Iedereen die gebruikt maakt van het internet, via een computer, mobiele telefoon en apparaten die met internet verbonden zijn, zoals een smart tv, babyfoon of digitale  deurbel, kan met cybercriminaliteit te maken krijgen. Toch ervaart nog niet iedereen dit, omdat cybercrime niet goed zichtbaar is. Men voelt zich niet bedreigd, omdat vaak wordt gedacht dat een sterk wachtwoord en antivirusprogramma voldoende is. Helaas is dit niet het geval. Vorig jaar bedroeg de schade door cybercriminaliteit in Nederland 10 miljard euro en de verwachting is dat dit in 2022 met 40% toeneemt. Dat komt neer op 1.000 euro per inwoner per jaar. Om inwoners bewuster en weerbaarder te maken, heeft Roosendaal samen met de andere gemeenten in het politiedistrict De Markiezaten een Cyberchallenge ontwikkeld.

Marleen Sijbers, burgemeester van Tholen en kartrekker district Markiezaten aanpak cybercriminaliteit: “Als burgemeesters van de samenwerkende Markiezaat-gemeenten delen we onze zorgen als het gaat over cybercriminaliteit. Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit of heeft er zelf mee te maken gehad. En deze criminelen worden steeds slimmer. Een mailtje of website is soms bijna niet van echt te onderscheiden. Door het aanbieden van deze online trainingen hopen we onze inwoners toe te rusten om cybercriminaliteit te herkennen. Zo maken we met elkaar onze omgeving een stukje veiliger.”

Gratis online cybertraining
De Cyberchallenge is een gratis online training voor alle inwoners, jong en oud, van de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht . Met behulp van korte video’s en uitleg wordt verteld hoe inwoners de zes meest voorkomende vormen van online criminaliteit kunnen herkennen, voorkomen en bestrijden. Of wat je moet doen als je getroffen bent.

Burgemeester Han van Midden, gemeente Roosendaal: “We willen onze inwoners zoveel mogelijk middelen geven om zich te wapenen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Niet alleen onze oudere inwoners lopen meer gevaar, omdat zij wat onbekender zijn in de digitale wereld. Ook jongeren worden veelal slachtoffer, omdat zij veel op internet zitten. Ondernemers kunnen bedrijfsgeheimen hebben, maar ook hun klantbestanden kunnen interessant zijn voor anderen. Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ wil ik iedereen aanraden deze gratis online trainingen te volgen.”

Platform
De training is bereikbaar via https://markiezaten.dataexpert.academy. Na registratie kan je op zes verschillende thema’s, zoals phishing, ID fraude of nep websites, een training volgen en daarna testen of je de gevaren van online criminaliteit kunt herkennen en voorkomen. De challenge blijft de komende jaren beschikbaar en wordt later uitgebreid met nieuwe trainingen.

Advertentie