Cameratoezicht
Foto: Christian Traets

Door een voorgestelde wijziging in de Algemeen plaatselijke verordening (Apv) kan burgemeester Jacques Niederer in een specifiek gebied voor een bepaalde periode flexibel cameratoezicht inzetten. De wijziging van de Apv maakt het mogelijk om in de toekomst drones (met camera) in te zetten. Aan de mogelijkheid om vaste camera’s in te zetten verandert niets.

De flexibilisering van het cameratoezicht heeft nut in situaties waarin sprake is van tijdelijke en zich verplaatsende overlast. Een specifiek plaatsingsbesluit, waarin de plaatsing van iedere afzonderlijke camera wordt vastgelegd, is niet meer nodig. In de plaats daarvan komt een gebiedsaanwijzing waarin wordt bepaald binnen welk gebied de camera’s geplaatst en verplaatst mogen worden. In het gebied moet de inzet van de camera’s met borden kenbaar worden gemaakt. Als geen toezicht meer nodig is moet de camera verwijderd worden.

Burgemeester Niederer: “Mobiel cameratoezicht wordt alleen ingezet als dat in het belang van de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is. Denk aan aanhoudend, verplaatsend overlast door bijvoorbeeld hangjongeren, drugsgebruikers, drugsdealers, zakkenrollers en vandalen. Mobiel cameratoezicht is flexibeler, en dus doelmatiger en efficiënter, in te zetten in de publieke ruimte waardoor we overlast beter kunnen volgen en aanpakken.”

Aanpassing Gemeentewet
Het gemeentelijk cameratoezicht wordt geregeld in de Gemeentewet. Sinds 1 juli jl. is de Gemeentewet aangaande cameratoezicht aangepast. De wijziging betekent dat ‘vast’ cameratoezicht vervangen is door ‘cameratoezicht’. Met de term cameratoezicht wordt zowel vast, als mobiel (ook wel flexibel, tijdelijk of dynamisch) cameratoezicht bedoeld. Met  cameratoezicht wil de regering een bijdrage leveren aan (het gevoel van) veiligheid in de openbare ruimte.

Gemeenteraad
Volgens de nieuwe wet bepaalt de gemeenteraad via vaststelling van de Apv of er cameratoezicht mag worden toegepast en binnen welk kader dat mag. De burgemeester kan vervolgens een gebied aanwijzen voor cameratoezicht. De gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd. Waar en wanneer de camera’s binnen dat gebied daadwerkelijk worden ingezet, bepaalt de burgemeester zelfstandig. De wijziging van de Apv wordt in december in de raadsvergadering behandeld

Advertentie