Nederlandse en Belgische politie samen op pad
Foto: Christian Traets

Woensdag zijn de Nederlandse politieteams Roosendaal en Weerijs samen met de Belgische Politiezonde Grens op patrouille gegaan in het grensgebied tussen Nederland en België.

Dit gebeurde op basis van internationale verdagen, waarin wederzijdse bevoegdheden en richtlijnen zijn omschreven.

We hebben toch enkele verbaasde blikken gekregen van burgers die door ons gecontroleerd werden. Niet alleen hebben we positieve reacties gekregen van burgers, ook de collega’s waren heel positief en enthousiast over deze actie. Een Nederlands politievoertuig dat in België een auto controleert en waaruit dan ook nog een Belgische politieagent stapt is toch opmerkelijk. Of een Belgisch voertuig in Nederland waaruit een Nederlandse collega stapt is even opmerkelijk.” aldus collega Guy Quick van Politiezone Grens.

Volgens het Roosendaalse politieteam is het eigenlijk best vreemd dat je als politie gewend bent om kilometers naar het oosten of het westen te rijden en niet 5 kilometer naar het zuiden. Criminaliteit kent geen grens en daar moet op ingehaakt worden. Dit werd al gedaan, maar gecombineerde surveillance is betrekkelijk nieuw.

Guy: “Het heeft wel onze ogen (en die van de burgers) open gedaan. Het heeft meerdere voordelen om gemengd te patrouilleren en te controleren. Je geeft het signaal dat niet alleen de criminaliteit geen grenzen kent, maar dat ook de politie geen grenzen meer kent.”

In de toekomst zullen de Nederlandse en Belgische politie vaker dit soort acties gaan houden.

Advertentie