Burgemeester Niederer heeft besloten een bedrijfspand in de Meirestraat in Roosendaal voor zes maanden te sluiten. In het bedrijfspand is door de politie een grote hoeveelheid softdrugs, wapens en meerdere goederen voor het opzetten van hennepkwekerijen aangetroffen. 

De aangetroffen softdrugs bestaan uit 505 gram hennepgruis, dit is 100 keer meer de toegestane gebruikershoeveelheid. Het maakt het daardoor aannemelijk dat de hennep bestemd was voor verkoop. Tijdens de doorzoeking  zijn er ook een wapen met munitie en handgranaten aangetroffen. Tenslotte waren er ook goederen voor het opzetten van hennepkwekerijen aanwezig in het bedrijfspand.

Sluiting pand
Aangezien er een overtreding van artikel 3 van de Opiumwet is geconstateerd in combinatie met de vondst van een wapen met munitie, handgranaten en goederen voor hennepkwekerijen, is dit voor burgemeester Niederer aanleiding het bedrijfspand direct te sluiten zonder voorafgaande waarschuwing. De verplichte sluiting wordt voor zes maanden opgelegd. Dit betekent dat de eigenaar het bedrijfspand van 21 november 2016 tot 21 mei 2017 niet mag gebruiken en/of verhuren.

Burgemeester Niederer: “De omstandigheden zijn zodanig ernstig dat gesproken kan worden van een urgente situatie. De vondst die is gedaan in het bedrijfspand levert een groot gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Reden voor mij om over te gaan tot sluiting van het bedrijfspand.”

Drugsbeleid
De Opiumwet bepaalt dat het verboden is om middelen zoals bedoeld in artikel 2 (harddrugs) en 3 (softdrugs) van de Opiumwet te telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, af te leveren, verstrekken of vervoeren, dan wel aanwezig te hebben of te vervaardigen. Artikel 13b van de Opiumwet biedt burgemeesters de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden als  sprake is van een overtreding van dit verbod. In het Beleid Toepassing Artikel 13b Opiumwet staat omschreven hoe de burgemeester deze bevoegdheid mag gebruiken. Wie de overtreding in  het bedrijfspand heeft begaan – eigenaar, huurder of een derde – is overigens niet van belang.

Hulp van inwoners
De hulp van inwoners is waardevol bij de aanpak van drugscriminaliteit. Als inwoners van Roosendaal drugsoverlast ervaren, kunnen ze contact opnemen met de politie via 0900 8844. Inwoners die liever anoniem blijven, kunnen contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Advertentie