Telefoon - WhatsApp
Foto: Pixabay

NEDERLAND – Slachtoffers van WhatsAppfraude kunnen voortaan via internet aangifte doen op politie.nl. Het gaat hierbij om een fraudevorm waarbij iemand zich voordoet als een vriend, familielid of bekende, en vervolgens vraagt om geld. Vaak gebeurt dit via WhatsApp maar het kan dus ook via mail, SMS, Snapchat, Telegram. Ook van een poging van WhatsAppfraude kan nu online aangifte worden gedaan.

Vriend-in-nood fraude
WhatsAppfraude (ook wel vriend-in-noodfraude) gebeurt op verschillende manieren. Het gebeurt het vaakst via WhatsApp, maar komt ook voor via andere sociale media en e-mail. Vandaar ook dat de nieuwe term vriend-in-noodfraude steeds vaker gebruikt zal worden. Het gaat immers vooral om de hulpvraag die in deze vorm van oplichting centraal staat: een vriend, familielid of bekende verkeert in financiële nood en vraagt om geld.

Hoe werkt het
Een slachtoffer wordt benaderd door iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Deze persoon zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Of soms komt het bericht zelfs van het nummer van de bekende zelf, die later gehackt blijkt te zijn. Het slachtoffer wordt direct gevraagd om 1 of meer rekeningen te betalen omdat de bekende zelf even niet bij zijn/haar bankrekening kan.

Meestal wordt pas later duidelijk dat het om oplichting gaat. Slachtoffers hebben dan vaak al ‘meerdere rekeningen’ betaald.

Vanaf 30 april 2020 kan er online aangifte worden gedaan van WhatsAppfraude via politie.nl. Ook van een poging fraude via WhatsApp kan online aangifte worden gedaan via politie.nl. Het is daarom niet meer nodig om naar het politiebureau te gaan voor het doen van aangifte wanneer u slachtoffer bent van deze vorm van oplichting.

Advertentie
Vorig artikelMan aangehouden na steekincident in Steenbergen
Volgend artikelAgent lichtgewond bij eenzijdige aanrijding op A58 bij Sint Willebrord