Home Hulpdiensten Brandweer Oud-brandweerman Toine Hellemons ontvangt Koninklijke Onderscheiding in Roosendaal

Oud-brandweerman Toine Hellemons ontvangt Koninklijke Onderscheiding in Roosendaal

365

ROOSENDAAL – Burgemeester Jacques Niederer reikte woensdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding uit aan 76-jarige Toine Hellemons in Roosendaal. De heer Hellemons werd benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet als brandweer vrijwilliger in Nispen en als bestuurslid bij Ponyclub De Grensruiters.

In de jaren 60/70 was Hellemons actief als vrijwilliger bij de brandweer en beheerde hij de kazerne en de brandweerwagen in Nispen. “U beschouwde de brandweerwagen als uw eigen wagen en gaf het stuur niet graag uit handen. De kazerne stond zo goed als in uw achtertuin, zodat u bij een melding er ook heel snel kon zijn. U zette dan alles paraat om zo spoedig mogelijk uit te kunnen rukken als uw collega’s waren gearriveerd.”, aldus de burgemeester.

Hellemons heeft zich al die jaren, soms met gevaar voor eigen leven, ingezet om mensen en dieren te redden en branden te blussen. Om goed voorbereid te zijn, werd er wekelijks intensief geoefend. Na de inspanning tijdens de oefeningen was er na afloop ook altijd tijd voor ontspanning en werd er menig glaasje bier gedronken.

Oud-brandweerman Toine Hellemons ontvangt Koninklijke Onderscheiding in Roosendaal
Foto: Christian Traets

Fanatiek
Hellemons was zeer fanatiek. Zodra de pieper afging was hij vertrokken, ongeacht waar hij op dat moment mee bezig was. Dat wist de familie en daar hadden ze ook begrip voor.

Op een gegeven moment, kwam de kazerne in Nispen te vervallen en vonden de uitrukken vanuit de kazerne in Roosendaal plaats. De vrijwilligers uit Nispen, waaronder hij, konden daar niet meer op tijd zijn en daarmee kwam er een einde aan de periode als vrijwilliger bij de brandweer.

Ponyclub De Grensruiters
Vanaf 1976 is Hellemons actief als vrijwilliger bij Ponyclub De Grensruiters in Nispen. “U was maar liefst 24 jaar bestuurslid en heeft onder meer een belangrijke bijdrage geleverd aan het organiseren van concoursen. U was de drijvende kracht achter de hele organisatie: van het uitzetten van de concoursen tot het verzorgen en vervoeren van de pony’s, als ook het begeleiden van het parkeren van alle bezoekers en deelnemers.”, vertelt de burgemeester verder. Hellemons ontwierp ook de wagen geschikt voor 15 paarden, die werd gebruikt voor het vervoer naar de 20-30 concoursen per jaar.

Buurtbusvereniging Nispen
In 2000 was Hellemons medeoprichter van de Buurtbusvereniging Nispen. Vanaf de eerste dag was hij ook bestuurslid en dit bleef hij tot 2014. Tevens is hij ook chauffeur op de buurtbus.

Sinds de oprichting van de vereniging heeft Hellemons ook meteen de functie van regiocoördinator opgepakt voor destijds Veolia, later Arriva. “U heeft in deze rumoerige periode de overgang van lijnvervoer naar buurtbusverenigingen zeer goed begeleid. Daarbij kwamen uw expertise en doorzettingsvermogen prima van pas. U bent een zeer waardevolle vrijwilliger die zich voor 100% inzet voor de vereniging en de medemens.”, aldus Burgemeester Niederer.

Oud-brandweerman Toine Hellemons ontvangt Koninklijke Onderscheiding in Roosendaal
Foto: Christian Traets